luni, 5 octombrie 2009

Volkswagen-urile Militiei Ep. 2



Primele fotografii

Prin amabilitatea domnului Cipri, pasionat Volkswagen-ist, caruia ii multumim si pe aceasta cale, pot sa va prezint si primele poze "de epoca" cu un Volkswagen de militie. Fotografiile sunt defapt screen shot-uri din filmul "Vin ciclistii" ( 1968 ) si ca urmare nu au o claritate suficient de buna cat sa permita identificarea unor elemente specifice doar unui an sau altul de fabricatie si/sau a unor elemente deosebite ( se intrezaresc niste lampi interesante in fata si o placa suplimentara cu inscrisuri ilizibile sub numar ). Masina atit cat se poate vedea din fotografii este un model de VW a carui an de fabricatie se poate inscrie larg inceputului anilor 60.
Ce mi se pare interesant este faptul ca aceasta masina nu este inscriptionata "MILITIA" iar singurul element care-i atesta apartenenta la "organe" este girofarul albastru.







Promit sa revin asupra subiectului intr-un episod viitor pe masura ce vor aparea noi elemente care sa lamureasca aceasta problema.


10 comentarii:

  1. as zice ca e un model '67 ( asa par capacele rotilor)
    Pe placutza aia de sub numar zice ceva gen *** circulatie/ciruclatia/blabla
    chestia asta ma duce cu gindul la echipele de filmare care stiu sa pregateasca mashini. Poate e o masina aranjata pt filmare... din care cauza nici nu scrie "militia" pe ea. A fost mai ushor sa puna o placutza jos shi un girofar deasupra. Daca ne uitam.. nici "becurile" alea de sub far nu seamana cu cele de pe masina din ep. trecut. Nush.... zic shi io.

    RăspundețiȘtergere
  2. Uite la asta nu m-am gandit. Nici culoarea nu pare a fi tocmai una de militie. Multumesc pt. completari! ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, masina din film pare o pista gresita. O sa incerc cand am timp sa ajung in colentina la dl.Rosu. E fiatist vechi, ceva grad (pensionar) la sectia 8 si fost redactor la "pentru patrie".
    Incercam ceva si-acolo.

    Sebastian

    RăspundețiȘtergere
  4. Serviciul circulatie al Inspectoratului Judetean Brasov, a avut in dotare vw broscuta. Unul dintre "soferi"..a fost renumitul in anii 60, colonel COMSA. Descendentii sau politia Brasov, trebuie sa mai aiba fotografii...

    RăspundețiȘtergere
  5. Pot sa confirm ca asa aratau VW Broasca ale Militiei, fara inscriptii suplimentare, ci doar girofarul si sirena marca EINSMAN si placuta sub numarul de inmatriculare pe care scria CONTROL CIRCULATIE. Sunt sigur ca masina din film este una originala, "inchiriata" de la Militie, asa cum era obiceiul. Doar in filmul ACCIDENTUL au folosit cateva Dacii, altele decat cele imprumutate de la Militie, pt ca au fost nevoiti sa le distruga. Se vede si in film, daca ai ochiul format, care sunt "originale" si care sunt clone.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt nascut in 1961 si imi amintesc de broscutele de militie! Asa aratau! Abia mai tarziu, odata cu aparitia , in militie a automobilului Dacia 1100 , s-a trecut la vopsirea in 2 culori! Oricum, ceva timp a trecut!

    RăspundețiȘtergere
  7. Corect! VW 1200 de Militie a fost albastru inchis (bleumarin) cu girofar si (parca) nu toate cu sirena, iar numarul de inmatriculare avea o extensie pe care scria cu rosu "CONTROL CIRCULATIE". Dupa 1968 au venit Daciile 1100 si unele (internetul zice ca 50 bucati) au fost o varianta speciala de Dacia 1100S, cu 60CP si 4 faruri. Se poate sa ma insele memoria dar parca primele Dacii de Militie au fost intr-o singura culoare, albastru inchis. Nu stiu anul in care au inceput sa fie inscriptionate cu "MILITIA" scris cu alb, si abia mai pe urma au fost bicolore alb-albastru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Modelul de VW cu luneta spate mare, dupa cum se vede in fotografie, a aparut in 1965, inainte broscutele aveau un geam oval.

      Ștergere